Thermo transzfer vagy direkt thermo? Segítünk.

Thermo vagy direkt thermo

A köztudatban gyakran összekeveredik a direkt thermo és a thermo transzfer nyomtatás fogalma, ezért az igényeinknek megfelelő technológia kiválasztása nehézségek elé állíthat.

Habár manapság a legtöbb thermo nyomtató képes mindkét technológiával nyomtatni, azért nézzük meg, mely szempontok szerint tudjuk kiválasztni a megfelelőt.

  1. Felmerülhet az igény színes nyomtatásra?
  2. Szükséges a címkéket szkennelni?
  3. A címke elvárt élettartama több egy évnél?
  4. Érheti a címkét hő- és napsugárzás?
  5. Szükséges többféle nyomathordozóra nyomtatni (papír, műanyag)?

Ha legalább egy kérdésre igennel válaszoltál, akkor mindenképpen a thermo-transzfer eljárást javasoljuk.

THERMO TRANSZFER

A thermo transzfer nyomtatáshoz transzferszalagra van szükségünk, mely a nyomatot hő közvetítésével adja át a nyomathordozónak. Innen tehát a „thermo transzfer” elnevezés. A szalagok különböző színűek lehetnek, így nem korlátozódunk csak fekete nyomtatásra. A nyomat éles és tartós, ezért nagyszerű választás nagy sűrűségű vonalkodókhoz és bármilyen címkéhez, ahol elvárás a hosszú élettartam. A technológia másik előnye, hogy nyomtathatunk vele akár papír, akár műanyag alapanyagra. Azonban a szalag és a címkealap körültekintő párosítása elengedhetetlen a megfelelő nyomatminőséghez.

DIREKT THERMO

Direkt thermo nyomtatáshoz ugyan nincs szükség szalagra, de speciális, hőérzékeny papírt igényel. A nyomat szine kizárólag fekete lehet, és a képe sem olyan éles, mint a thermo-transzfer esetében. Idővel a címkék besötétülnek, besárgulnak, kiváltképp, ha hő és napsugárzás éri őket. A direkt thermo eljárást leginkább az élelmiszeriparban használják, mivel ezeket a termékeket nem teszik ki közvetlen hő- és napsugárzásnak és az elvárt élettartam is kevesebb egy évnél. A legnyomósabb érv azonban az alacsonyabb költségszint.

Ha sikerült kiválasztanod az eljárást, már csak a megfelelő nyomtatót kell megtalálnod. Ehhez nyújt segítséget a következő néhány kérdés.

NYOMTATÓ CHECKLIST

Mekkora a napi címkefelhasználás?
Ha 500 darabnál magasabb, érdemes lehet az ipari, félipari változatok között keresgélned. Nagyjából 500 darabos napi igényig megfelelő lesz az asztali kivitel is.

Mi a címkék maximális mérete?
Miért fizetnél többet egy 15 cm széles nyomtatóért, ha legfeljebb 10 cm széles címkét fogsz nyomtatni?

Fogsz grafikát vagy nagyon nagy sűrűségű vonalkódot nyomtatni?
Ha igen, válassz nagy felbontású készüléket.

Csatlakoztathatóság
USB, párhuzamos, Ethernet esetleg WiFi csatlakozás a megfelelő? Mindenképpen ellenőrizd vásárlás előtt.

Lesz a nyomtatónak PC hozzáférése?
Ha nem, válassz „stand-alone” változatot. Ezek a típusok saját billentyűzettel rendelkeznek. A címkeformátumot számítógépen hozod létre, majd feltöltöd a nyomtató memóriájába. Így számítógépes kapcsolat nélkül, bárhol nyomtathatod az előre feltöltött formátumokat. Fontos, hogy a nyomtatás változó paramétereit a billentyűzettel akár közvetlenül a nyomtatás megkezdése előtt is módosíthatod, míg az aktuális dátum automatikusan frissül.

Most már elég sok információ áll a rendelkezésedre, hogy könnyebben eldönthesd, melyik típus számodra a megfelelő. Ha mégis bizonytalan lennél, kérdezz tőlünk, örömmel segítünk!