Tekercses címke anatómia – az alapok

Tekintsük át röviden, mi rejlik azon kifejezések mögött, amik szükségszerűen előkerülnek, ha tekercses címkéről beszélgetünk. Előljáróban kijelenthetjük, hogy nyomathordozó, ragasztó, hordozó és cséve nélkül nincs tekercses címke.

Ha nagyjából tisztában vagy ezeknek a fogalmaknak a jelentésével, itt akár meg is állhatsz az olvasással, mert valószínűleg nem fogunk újat mondani ebben a közel sem tudományos alaposságú posztban. A rend kedvéért azért mégis nézzük meg kicsit bővebben!

NYOMATHORDOZÓ

Talán nem túlzás azt állítani, hogy a tekercses címke legfontosabb alkotóeleme. Nevéből eredően erre a rétegre nyomtatunk, ez közvetíti a kívánt információkat a termékünkről. Néhány extrém esetet leszámítva papírból vagy műanyagból (PE, PET, PP, PVC, stb.) készül. Megfelelő kiválasztása -tekintve, hogy kulcskérdés a címke megfelelő működése szempontjából- egy külön írás témája.

RAGASZTÓ

Igen, ez az a réteg, amitől címkénk a neki szánt helyen marad. Azonban mégsem olyan egyszerű, mint elsőre tűnik. Tekercses címkék esetében nyomásérzékeny ragasztót használunk, ami annyit tesz, hogy nyomáson kívül nincs szükség semmi másra (oldószer, víz, hőmérséklet) a kötés kialakuláshoz. Két leggyakoribb fajtája az akril és a hot-melt. Funkcióját tekintve pedig megkülönböztetünk permanens vagy visszaszedhető esetleg áthelyezhető változatot.

HORDOZÓ

Nyomásérzékeny címkék esetében leggyakrabban egy sárgás színű, sima felüleletű papír. A címke felhasználás előtti könnyű eltávolíthatóságát szilikon bevonat biztosítja.

CSÉVE

A címketekercs legbelső része. Ha fordult már veled elő, hogy pont nálad fogyott el a konyhai papírtörlő, akkor már bizotsan találkoztál ezzel a barna papírhengerrel. Két jellemző tulajdonsága a falvastagság és a belső átmérő. A falvastagságról talán annyi elég is, hogy 2 mm a legtöbb esetben már megfelelő. Őszintén szólva túl nagy jelentősége nincs. A belső átmérő már fontosabb, különösen akkor, ha a címkét nyomtatásra szánjuk illetve a felhelyezést is géppel szándékozunk megoldani. Legyakrabban angolszász méreteket használunk: 1 (25,4mm) és 3 col (76mm).

Reméljük, hogy új és hasznos információkkal gazdagodtál a címkék felépítése kapcsán, és könnyebb dolgod lesz, amikor ezeket az alap tulajdonságokat mérlegelve hozol döntést tekercses címke választásakor. Ha mégis segítségre lenne szükséged vásárlás előtt, keresd ügyfélszolgálatunkat, ahol kollégáink profi és gyors közreműködésére számíthatsz!