Saját bor címkét szeretnél? Akár első szüreti eredményed palackozod, vagy nagyipari bortermelésben vagy érdekelt, egyedi boros címkére szükséged lesz. A boros címke fontos marketing eszköz, de a fogyasztókat érintő alapvető információkkal is el kell látnod a palackot, mindezt alig néhány négyzetcentiméteren.
A Shamiro Solutions-nél 15 éves tapasztalattal rendelkezünk a címkegyártás iparágában, így boros címkék nyomtatásában is számíthatsz a szakértelmünkre, akár néhány száz palacktól egészen a nagyipari bortermelésig!
Bor címke tervezés és nyomtatás folyamata
Ha már kész terveid vannak: Boros címke nyomtatáshoz szükségünk van egy PDF állományra, amely megfelel az anyagleadási segédletben foglaltaknak. A leadott grafikát ellenőrizzük és jelezzük, ha bármit javítani kell benne.
Ha még nincsenek terveid: Ha saját boros címkédhez először tervekre van szükséged, ebben is tudunk segíteni! Grafikusaink segítenek az elképzelésnek megfelelő dizájn kialakításában, egyedi árajánlat alapján.
Ha a design végleges, a következő lépés a bor címke anyagának és tekercselési irányának kiválasztása. Természetesen a döntés meghozatalában segítünk, így közösen is kiválasztásra kerülhet a megfelelő alapanyag, pl. öntapadós papír vagy műanyag címke.
Borcímke nyomtatás folyamata:
1. OPCIONÁLIS: Minta nyomtatás
- A mintakészítés megrendelés esetén nem jár külön díjjal.
- A minta nem feltétlenül a végleges anyagból készül, de lehetőséget ad arra, hogy ellenőrizhesd a címkét a termékeden.
2. Nyomtatás előkészítése
- A grafikai állományt a technológiának megfelelően előkészítjük.
- A előkészített grafikát és a gyártás paramétereit elküldjük jóváhagyásra.
- A nyomtatás néhány száz darabtól akár több tíz- vagy százezer darabig lehetséges.
3. Gyártás ütemezése
- A gyártás akár 1-2 napon belül elkezdődhet.
- Kis mennyiségek esetén szerszámköltség nélküli gyártást biztosítunk.
- A kivágószerszám elkészítése körülbelül 2-3 napot vesz igénybe.
4. Gyártás
- A gyártás első lépése a címke alapanyagának nyomtatása.
- Nyomtatás után a kivágás következik, amit kis mennyiség esetén digitális stancolással végzünk, szerszámköltség nélkül. Ezt követi a kész tekercsekre kiszerelés (ha szükséges)
- Nagyobb mennyiség esetén félrotációs kivágóval történik a kivágás, amelyhez egyszeri szerszámköltség tartozik.
Mitől lesz jó egy boros címke?
Egy jó boros címke elsősorban elegáns és figyelemfelkeltő. A dizájn összhangban van a bor típusával és a pincészet arculatával – egy testes vörösbor esetében például mély színek és klasszikus betűtípusok teremtenek exkluzív hatást, míg egy friss fehérborhoz könnyedebb, világosabb színek és letisztult grafikai elemek illenek. A jól megválasztott színek, betűtípusok és minták esztétikus megjelenést biztosítanak, továbbá segítenek a bor stílusának és minőségének kommunikálásában, valamint kiemelik a terméket a többi közül a polcokon.
Fontos, hogy a boros címke informatív legyen és megfeleljen az alapvető jogi elvárásoknak:
- Termék megnevezése (bor)
- Alkoholtartalom (% V/V)
- Nettó mennyiség (l / cl / ml)
- Minőségmegőrzési idő
- Palackozó/forgalmazó neve és címe
- Allergének kiemelve
- Származási hely/ország
- Tárolási/felhasználási utasítás
Formai követelmény még, hogy minden információnak jól láthatónak és könnyen olvashatónak kell lennie. Az adatok nem lehetnek eltakarva vagy megszakítva, letörölhetetlenek.
A betűk magassága jellemzően min. 1,2 mm, de kisebb csomagolásoknál is min. 0,9 mm. A címke a forgalmazás helye szerint hivatalos nyelven kell készüljön (pl. magyarul).
Ha saját használatra (tehát nem kereskedelmi forgalomba) szeretnél egyedi boros címkét, a jogi elvárásoknak nem kell megfelelj.
Boros címke: technológia bemutatása
A borcímke technológia sokat változott az elmúlt évtizedekben. Korábban kizárólag öntapadós papír címkéket használtak az iparágban, mára viszont a kisebb pincészetek és exkluzív borok elterjedése után már teljesen egyedi, akár matt, fényes vagy félfényes papírok vagy műanyag címkék is elérhetők a palackozott borok számára. Sőt akár olyan speciális eljárások is elérhetővé váltak, mint a domborítás/mélynyomás, színes fóliázás vagy prégelés.
Boroknál jellemzően van has- és hátcímke is, ahol a hascímke általában a dizájnt tartalmazza, míg a hátcímke a szükséges információkat. Bizonyos boroknál egyetlen címkét használunk csak, amely körbefut az üvegen.
A címke alakját nem határozzák meg a törvények, de az esetek többségében téglalap alakú boros címkékkel találkozunk. De szinte bármi megvalósítható és jogilag elfogadható, amíg a szükséges információk megjelennek a boros címkén.
A címke mérete lehet teljesen egyedi, de leggyakrabban a következő típusokkal találkozunk:
- 90 x 120 mm (álló) – klasszikus álló címke, amely elegáns megjelenést kölcsönöz.
- 100 x 100 mm (négyzetes) – modern, szimmetrikus hatás.
- 100 x 80 mm (fekvő) – vízszintes elrendezés, amely különlegesebb megjelenést ad.
- 70 x 150 mm (álló) – hosszúkás, álló címke, amely a magasabb palack formájához igazodik, többnyire pezsgős palackhoz készítjük.
- 90 x 130 mm (álló) – álló címke, amely keskenyebb pezsgős vagy rizlinges palackokon is jól mutat.
Kinek ajánljuk szolgáltatásunkat?
Hobbi borászok
Magánszemélyek, akik saját célra készítenek bort otthon. Számukra az egyedi boros címkék gyakran személyes jellegűek, amelyeket ajándékba vagy családi, baráti összejövetelekre készítenek. A dizájn lehet klasszikus vagy humoros, kis mennyiség miatt pedig digitális nyomtatás és kivágás az ideális.
Kézműves borászatok
A kisebb borászatok számára a borcímke az arculat egyik legfontosabb eleme. Egy prémium minőségű bor esetében a címke dizájnjának tükröznie kell a borászat stílusát és a bor különleges jellegét. Gyakran igényelnek dombornyomott, fóliázott vagy texturált papírból készült címkéket.
Családi borászatok
A kisebb, családi borászatok számára fontos, hogy a címke visszatükrözze a tradíciót és az egyedi jelleget. A dizájnban gyakran megjelennek a családi címerek, motívumok és szőlőtermesztésre utaló elemek. A vízálló és strapabíró anyagok előnyt élveznek, mivel a borospalackok hűtés során nedvességnek lehetnek kitéve.
Nagy borászatok és boripari cégek
A nagy borászatok több tízezer címkét rendelnek egyszerre, így számukra a gyors gyártás, az automatizált gyártósorhoz való illeszkedés és a költséghatékonyság elsődleges szempont. A címkéknek időtállónak, vízállónak és esztétikailag egységesnek kell lenniük.
Borfesztiválok és boros rendezvények szervezői
A borfesztiválok és tematikus boros rendezvények esetén gyakran készülnek limitált kiadású címkék. Az esemény hangulatát tükröző dizájn, egyedi színek és formák vonzzák a látogatók figyelmét, miközben emlékezetessé teszik a terméket.
Magánrendezvények szervezői
Esküvők, születésnapok és privát események szervezői gyakran rendelnek egyedi címkével ellátott borokat. Pl. az esküvői boros címkéken általában az alkalomhoz kapcsolódó nevek, dátumok vagy személyes üzenetek szerepelnek. Az egyedi dizájn és a prémium hatás kiemelten fontos.
Szállodák, éttermek és bárok (HoReCa szektor)
A prémium kategóriás borokat kínáló éttermek és bárok gyakran saját címkével ellátott borokat szolgálnak fel. A címkék esetében az elegáns, letisztult dizájn és a tartós anyagválasztás kulcsfontosságú. A címke arculata tükröznie kell a hely stílusát és exkluzivitását.
Marketingügynökségek és márkaépítők
Az ügynökségek gyakran használnak egyedi címkével ellátott borokat promóciós célra vagy különleges eseményekre. Az egyedi grafika és a kreatív kivitelezés fontos szerepet játszik abban, hogy a bor kiemelkedjen a piacon és emlékezetes maradjon.
Kérj egyedi ajánlatot boros címke nyomtatásra!
Kérj egyedi ajánlatot!
Ha felkeltette érdeklődésed szolgáltatásunk, keresd szakértő csapatunkat további információkért!