Mi legyen a nyomathordozó a címkénk esetében?

sticky label rolls

A legkritikusabb rész, amikor azt szeretnénk eldönteni, hogy milyen címke a megfelelő számunkra, a nyomathordozó kiválasztása. Ebben igyekszünk most útmutatást adni, hogy a rengeteg féle lehetőség közül melyiket mikor érdemes megfontolni.

Mi is az a nyomathordozó?

Nevéből eredően erre a rétegre nyomtatunk, ez közvetíti a kívánt információkat a termékünkről. Néhány extrém esetet leszámítva papírból vagy műanyagból (PE, PET, PP, PVC, stb.) készül. Általában gyakoribb, hogy a címkéket beltérben használják, sokszor nem lényeges, hogy strapabíró verziók legyenek, mivel rövid távon használják őket. De vannak olyan esetek, amikor az élettartam kritikusan fontos lehet.

Általánosságban azt mondhatjuk, hogy a legrövidebb élettartamú a papír alapú, direkt thermo címke, ezt követi a thermo transzfer, majd a műanyag címke típusok.

Nyomathordozó típusok és felhasználásuk

Ahogy fentebb már említettük a két leggyakoribb alapanyag a papír és a műanyag, amelynek különböző altípusai vannak.

Papír címkék

A papír címkék között meg kell különböztetnünk a sima és a thermo papírból készült típusokat. A direkt thermohoz nincs szükség külön festékszalagra, ugyanakkor fontos tudni róla, hogy rövidebb élettartammal rendelkezik, tehát olyankor javasolt az alkalmazásuk, ha meghatározott, rövid távú címkézésről van szó (pl. küldeményazonosítás).
A thermo transzfer esetében már szükséges a festékszalag használata, ezáltal egy strapabíróbb, hosszabb élettartamú címke típusról van szó.
Papír címke esetében tehát elsődlegesen fontos mérlegelni, hogy mennyi időt kell kibírnia a címkének, egy évet, vagy annál jelentősebb többet, esetleg extrém körülmények is szóba jönnek?

Műanyag címkék

Általánosságban a műanyag címkék fehérek, de ha kifejezetten átlátszó címkére van szükség, akkor kizárólag a műanyag nyomathordozó jöhet szóba. A műanyag címke a kereskedelem legtöbb részében széleskörűen alkalmazható. Kifejezetten ajánlott olyan italokon vagy ételeken használni, ahol az élelmiszer színe vagy jellege meghatározó. Átlátszó felülettel sokoldalúan felhasználható. A műanyag címkék kifejezetten jól bírják a kültéri alkalmazást, mivel ellenállóak a vízzel és az UV fénnyel szemben.

A következő alapanyagokkal rendelkezhetnek:
PE (polietilén): hőre lágyuló polimer, a világon a legelterjedtebb műanyag típus. Kémiai hatásokkal szemben kevésbé ellenálló.
PET (poliészter): nagyobb sűrűséggel rendelkezik, mint a PE vagy a PP anyag. Rendkívül sokrétű a felhasználása, címkék esetében kifejezetten ajánljuk munkahelyi eszközök jelölésére, ugyanakkor nagy népszerűségnek örvend az autó- és az elektronikai iparban, mivel nem gyűrődnek és nagy szakítószilárdsággal rendelkeznek
PP (polipropilén): hőre lágyuló polimer, amely ellenálló a legtöbb kémiai oldószerrel, savakkal és lúgokkal szemben. Mivel a PET címkéhez képest kisebb sűrűséggel és alapvetően másfajta összetétellel rendelkeznek, emiatt kevésbé tartósal. Körülbelül fél-egy évet bírnak.
PVC (poli-vinil-klorid): egy hőre lágyuló, kémiailag ellenálló, kemény műanyagról van szó. Ez a legstrapabíróbb az összes típus közül, kültérre és beltérre egyaránt alkalmazható. Vegyszerek, különböző kemikáliák tartóinak címkézésre kiváló, hosszútávú megoldást jelent.

Speciális címkék

A nyomathordozók esetében különbséget tehetünk még az alapján, hogy átlátszó, vagy színes címkéről van-e szó. Illetve legyen-e a címke visszaszedhető, esetleg egy speciálisabb biztonsági címkére van szükségünk, amelynél a visszaszedés nyomot hagy a felületen? A különböző biztonsági címkéket elsősorban áruvédelmi, dézsmazárási céllal, esetleg nagy értékű termékek védelme érdekében használják.

A biztonsági címkék közül megkülönböztetjük a szétfoszló, delamináló, porladó, töredező vagy VOID biztonsági címkéket. Ez utóbbi egy igen speciális típus, melynek jellemzője, hogy a felragasztás után gyakorlatilag lehetetlen nyom nélkül eltávolítani, áthelyezni – VOID feliratot hagy maga után.

Tudjuk, hogy ez így egyszerre sok lehet, de szerencsére nem kell egyedül boldogulnod. Az egyedi mérlegelésben természetesen örömmel segítünk, hogy biztosan a számodra legmegfelelőbb megoldást találd meg címkézés terén.