Nyomtassunk szalaggal. De milyennel?

Nyomtassunk szalaggal. De milyennel?

Megvan a megfelelő TTR nyomtatónk, megvan a nyomtatni kívánt címkénk és grafikánk is, már csak festékszalag kellene, hogy végre megcsodálhassuk eddigi fáradozásaink eredményét.

Azonban ennél a pontnál ismét szembesülhetsz a kínálat zavarbaejtő bőségével. Ebben próbálok most kicsit segíteni kiigazodni.

 

Bemelegítő feladatként határozzuk meg a nyomtató fajátáját. Ezzel viszonylag egyszerű dolgod lesz, ugyanis nagy valószínűséggel flathed, esetleg near-edge. A különbséget itt nem taglalnám, vagy ilyen vagy olyan. Ezzel máris szűkítettük a lehetőségeket. Azonban fontos megjegyezni, hogy az alábbi három szalagtípus mindegyikéből létezik flatheades és nearedge-es változat is, de csak az adott nyomtatónak megfelelővel lehet a kívánt eredményt elérni.

 

Wax

Alapvetően papírcímke nyomtatására használjuk, ami lehet matt vagy félfényes is. A nyomat nem igazán tartós, de nem szélsőséges körülmények között (páratartalom, hőmérséklet, napsugárzás, nedvesség, egyéb fizikai és vegyi behatások) évekig olvasható marad a wax szalaggal készített nyomat.

 

Wax-rezin

Ezt válaszd, ha jobb nyomatminőséget szeretnél vagy fontos a nyomat tartóssága. A wax-rezin nyomat lényegesen jobban ellenáll a különböző behatásoknak, de azért a túlzott nedvesség itt is okozhat elmosódást.  Címkeanyagok tekintetében kevésbé válogatós fajta, papírból jöhet a fényes is, de műanyaghoz még ezt sem ajánlanánk.

 

Rezin

Kifejezetten műanyag címkékhez (PET, PE, Vinyl, BOPP, PI stb.) való szalag. Összetételének köszönhetően képes enyhén beivódni a műanyag felületébe, ezért rendkívül tartós nyomatot produkál. Legyen szó akár több évnyi napsütésről, nedvesség és különböző vegyszerek folyamatos jelenlétéről, a PCB forrasztást kísérő magas hőmérsékletről, a rezin szalag garantálja a legmakasabb fokú ellenállást és tartósságot. 

 

Remélem, a fentiek alapján már nagyjából behatárolható a szükséges típus, így már csak néhány apróságra kell odafigyelned, hogy elkerüld a későbbi fejfájást.

 

Tekercselés: IN vagy OUT? A festékréteg tekercselés szerinti pozícióját mondja meg.

Belső cséveátmérő: jellemzően 1 col, de vannak nyomtatók fél colos tengellyel is. Ellenőrizd.

Szélesség: a nyomtatófej kímélése érdekében mindig legyen szélesebb a szalag, mint a nyomtatandó címke.

Hosszúság: a nyomtatandó mennyiség ismeretében mindig törekedjünk a legnagyobb hosszra, aminek a külső átmérője még kompatibilis a nyomtatónkkal.